Search
Close this search box.

Waarom is een aardpen voor bliksembeveiliging zo belangrijk?

Bliksem kan zeer schadelijk zijn voor jouw woning. Zeker wanneer de woning het hoogste punt in de omgeving is. Het huis is dan namelijk een makkelijk doelwit om getroffen te worden door de bliksem. Daarom wil je jouw woning natuurlijk beschermen tegen een blikseminslag. Is jouw woning niet het hoogste punt in de omgeving? Dan is het risico om getroffen te worden zeer klein. Toch kan het nooit kwaad om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan je huis of aan de elektronica te voorkomen. 

Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld de opbouw van statische elektriciteit door elektrische lading in de lucht tijdens een onweersbui. Deze statische lading kan via de kabels van het dak naar beneden lopen en de apparatuur in jouw woning beschadigen. Deze lading moet naar de grond geleid worden, in plaats van naar je elektronica. Aarding is daarom ontzettend belangrijk. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen waar aarding aan moet voldoen.   

Een aardpen biedt bescherming

Naast dat een aardpen bescherming biedt, is het ook verplicht om jouw woning van een aardpen te voorzien. In de meeste nieuwbouwwoningen wordt een aardpen standaard geslagen, maar vaak ontbreekt deze bij woningen die vóór 1970 gebouwd zijn. Heeft jouw woning geen pen? Dan moet je een aardpen laten slaan. Houd er rekening mee dat dit geen klus is die je zelf kunt uitvoeren. Je moet hier altijd de hulp van een elektricien voor inschakelen. Deze moet namelijk aan het elektrisch circuit verbonden worden die vaak op dieptes van meer dan 10 meter de aarde in worden gevoerd. Een aardpen biedt bescherming omdat deze in geval van calamiteiten de ontsnappende stroom de aarde in leidt.  

De belangrijkste functie

In geval van kortsluiting of overbelasting in jouw woning zorgt een aarding voor de transportatie van de ontsnappende energie naar de aarde. Maar naast kortsluiting of overbelasting zorgt de aardpen voor dezelfde functie bij een blikseminslag. Als er geen aardpen aanwezig is, zal de stroom zelf een weg kiezen en op plekken terecht komen waar deze gevaarlijk is. Een aardpen is gekoppeld aan een aardlekschakelaar. Bij een fout in de stroomgroep, schakelt de schakelaar deze groep uit en zorgt de aardpen ervoor dat deze de stroom de aarde in leidt. 

Kies voor een totaal oplossing

Een betrouwbaar bliksem beveiligingssysteem moet zowel structurele bliksembeveiliging als overspanningsbeveiliging omvatten. Daarom is het verstandig om voor een totaaloplossing voor bliksembeveiliging te kiezen. Voor een volledige bescherming voor alle inwoners, de structuur van het gebouw en de elektronische systemen daarin.

Facebook
Twitter
Pinterest