Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een bestelauto verzekeren: hier moet u op letten

Als u een bestelauto verzekeren wilt, dan zal u bepaalde beslissingen moeten maken met betrekking tot de dekking, de aanvullende verzekeringen, het eigen risico en het gebruik. Door een vergelijking te maken ziet u vaak in één keer wat de beste verzekering is voor u en hoe uw bestelauto kunt verzekeren op een manier die past binnen uw budget en doelstellingen. Met een goede verzekering voelt u zich zowel financieel als persoonlijk op uw gemak. Daarom hebben we hier informatie verzameld en samengevat wat u moet weten als u uw bestelauto gaat verzekeren.

Uw bestelauto verzekeren met de juiste dekking

Het eerste wat u zichzelf waarschijnlijk afvraagt als u uw bestelauto verzekeren wilt is welke dekking u nodig heeft. De belangrijkste richtlijn die dan genomen wordt is vaak de leeftijd van de bestelauto. Hier ziet u welke leeftijd het beste bij welke dekking past en lichten we de uitzonderingen toe op deze regel.

  1. Bestelauto’s ouder dan 10 jaar

Wilt u een bestelauto verzekeren die ouder is dan 10 jaar, dan kiest u in de meeste gevallen voor een WA verzekering. Dit is de goedkoopste verzekering en de verzekering die u minimaal wettelijk verplicht bent af te sluiten. Met een WA verzekering bent u alleen gedekt voor schade die u bij anderen aanricht, bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding. Schade aan uw eigen bestelauto wordt door dit type verzekering nooit uitgekeerd.

  1. Bestelauto’s van 6 tot en met 10 jaar

Is uw bestelauto wat jonger en dus ook meer waard, dan kunt u uw bestelauto verzekeren met een beperkt casco verzekering. Deze optie wordt meestal aangeraden bij voertuigen van tussen de 6 en 10 jaar. Met de beperkt casco verzekering bent u gedekt voor de schade aan anderen, maar ook voor schade die u oploopt als gevolg van brand, diefstal, joyriding, natuurrampen en loslopende dieren. Ruitschade valt hier ook onder. Door zo uw bestelauto te verzekeren heeft u meer zekerheid en gemoedsrust. 

  1. Nieuwe bestelauto’s en auto’s tot en met 5 jaar oud

Wilt u een nieuwe bestelauto verzekeren of een auto verzekeren die jonger is dan 6 jaar oud? Dan is een allrisk verzekering de beste optie. U bent dan verzekerd voor alle bovengenoemde situaties, maar het grote voordeel is dat schade aan uw eigen bestelauto ook vergoed wordt.  Zelfs als u deze zelf heeft veroorzaakt. Door zo uw bestelauto te verzekeren bent u dus werkelijk op elke situatie voorbereid.

Wanneer kiest u voor een bredere dekking?

De bovenstaande richtlijn om uw bestelauto verzekeren op basis van leeftijd is goed, maar er zijn enkele situaties waarin u mogelijk toch een bredere dekking wilt kiezen. En het verschil in prijs is dan niet heel erg groot. Als u uw auto nog aan het afbetalen bent wordt een allrisk verzekering aangeraden. Als u afhankelijk bent van uw bestelauto en deze voor uw werk gebruikt of als u er simpelweg regelmatig mee rijdt is het ook beter om uw bestelauto allrisk te verzekeren. Is uw bestelauto veel waard en heeft deze een bovengemiddelde dagwaarde? Dan is het ook verstandiger om uw bestelauto te verzekeren met een bredere dekking.

Mogelijkheden met aanvullende verzekeringen

Gaat u uw bestelauto verzekeren, dan kunt u hier ook een aanvullende verzekering bij afsluiten. En u heeft dan vrij veel keuze. Een eigen vervoer verzekering kan handig zijn, want daarmee zijn de spullen die u vervoert met uw bestelauto ook verzekerd. U heeft ook andere opties, zoals een rechtsbijstandverzekering, een verhaalbijstandsverzekering, een schadeverzekering inzittenden en een ongevallenverzekering inzittenden. Door de aanvullende verzekering goed te overwegen, kunt u uw basisverzekering aanpassen op uw eigen behoeften en zo een verzekering op maat samenstellen.

Uw bestelauto verzekeren en eigen risico

Het bedrag dat standaard gegeven wordt voor uw eigen risico ligt bij de meeste verzekeraars tussen de €200 en €250. U heeft de mogelijkheid deze te verhogen of te verlagen. Het eigen risico bedrag is uw eigen bijdrage bij een claim. Stelt u deze hoger in, dan gaat uw premie naar beneden, maar legt u dus zelf wel meer bij als u de verzekering nodig heeft. U kunt uw bestelauto verzekeren met een lager eigen risico bedrag, maar dan gaat uw premie omhoog. Het is zaak om hier een goede balans te vinden. Vraag uzelf af hoeveel u wilt en kunt betalen als u een claim indient. Dit is een zeldzame mogelijkheid om het bedrag voor uw premie te beïnvloeden, dus denk hier goed over na.

Privé- of zakelijk gebruik?

Een laatste punt waar u stil bij moet staan bij het bestelauto verzekeren is of u een privé of zakelijke regeling nodig heeft. Verdient u geld door met uw bestelauto te rijden en bijvoorbeeld pakketten of personen rondbrengt of goederen vervoert, dan gebruikt u hem zakelijk. De premie is dan wat hoger, maar daar staat fiscaal voordeel tegenover. Woon-werkverkeer wordt onder privégebruik gezet en als u alleen naar uw werk rijdt kunt u uw bestelauto verzekeren met een particuliere regeling. Het is de moeite waard om hier even over na te denken en te zien op welke manier u het meeste financiële voordeel boekt. 

Een vergelijking uitvoeren

Uw bestelauto verzekeren doet u door middel van een vergelijking en deze voert u het beste jaarlijks uit. U kiest een goede onafhankelijke vergelijkingssite. Heeft deze een keurmerk, dan weet u zeker dat u een eerlijke en objectieve vergelijking ontvangt. U vergelijkt op de prijs, maar ook op de inhoud, zodat u voor het geld dat u betaalt een goed dienstenpakket ontvangt. U bekijkt bijvoorbeeld naar wat de vergoeding is als u uw bestelauto total loss rijdt, als u met pech langs de weg komt te staan of als uw bestelauto gestolen wordt. Het beste betrekt u ook recensies van huidige klanten bij uw vergelijking. U leest dan van bestaande klanten hoe het is om daadwerkelijk bij deze verzekeraar aangesloten te zijn en of uw bestelauto verzekeren bij hen een goede keuze is. Met een jaarlijkse vergelijking weet u altijd zeker dat uw bestelauto optimaal en voor de laagste prijs verzekerd is.

Facebook
Twitter
Pinterest